Crédit Suisse: «Σωσίβιο» 50 δισ. ευρώ από την Ελβετική Κεντρική Τράπεζα

Υπέξυψε στις πιέσεις ΗΠΑ και ΕΕ η Ελβετία για μία στιβαρή ενέργεια που θα βγάλει την Credit Suisse από την δεινή θέση των τελευταίων ημερών. Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα της χώρας θα παράσχει μέσω δανεισμού ως και 54 δισ. δολάρια για να ενισχυθεί η ρευστότητά της.

Η μετοχή της Credit Suisse τις τελευταίες ημέρες έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας της και έχει υποχωρήσει στα 1,7 ελβετικά φράγκα, εν μέσω φόβων για την επάρκεια των αποθεματικών της. Πέντε ημέρες πριν βρισκόταν πάνω από τα 2,6 ελβετικά φράγκα.

Η τράπεζα βρισκόταν εδώ και καιρό σε δύσκολη θέση. Λίγο πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, η μετοχή της διαπραγματευόταν κοντά στα 8 ελβετικά φράγκα, καθώς δεν πέτυχε ποτέ να ανακτήσει σημαντικό μέρος από την κατάρρευση που προκάλεσε η κρίση του 2008, πριν την οποία είχε ξεπεράσει και τα 80 ελβετικά φράγκα. Πριν από μία εβδομάδα, οι χρεοκοπίες τραπεζών στις ΗΠΑ ενέτειναν δραματικά τις πιέσεις και στους δικούς της τίτλους στα χρηματιστήρια.

Στην ανακοίνωσή της η Credit Suisse αναφέρει ότι θα ασκήσει αυτό το δικαίωμα δανεισμού. Οι ελβετικές Αρχές από την πλευρά τους διαβεβαίωσαν ότι η τράπεζα πληροί «τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβλήθηκαν σε συστημικά σημαντικές τράπεζες».

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μεγέθους και με διεθνή παρουσία τράπεζα που παίρνει «σωσίβιο» ρευστότητας, μετά την κρίση του 2008.

Η εξέλιξη της τιμής της μετοχής της σήμερα, σε συνάρτηση κυρίως με τα όσα γίνουν γνωστά από την ΕΚΤ για την επιτοκιακή πολιτική του ευρώ, αναμένεται να είναι ένας δείκτης του κατά πόσο αυτά τα 54 δισ. δολάρια ρευστότητας αρκούν για να καθησυχάσουν τις αγορές (και να αποτρέψουν τους κερδοσκόπους)…

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί